BAŞKAN ENGİN: “GAZETECİLERE ÖZGÜR ÇALIŞMA SAHALARI YARATMALIYIZ”

BAŞKAN ENGİN: “GAZETECİLERE ÖZGÜR ÇALIŞMA SAHALARI YARATMALIYIZ”

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeni ile açıklama yapan MESİAD Başkanı Hasan Engin, basının önemli dört kuvvetten biri olduğunu belirterek, “Kamuoyuna bilgi aktarımı için fedakarca çalışan yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları çalışanlarına rahat ve özgür çalışma sahaları oluşturulmalıdır” dedi.

1908’de 2. Meşrutiyetin ilanından sonra 24 Temmuz’un ‘Türk Basınından Sansürün Kaldırılması Günü ve Basın Bayramı’ olarak kutlandığını hatırlatan Mersin Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin; ‘dördüncü kuvvet’ olarak nitelenen basına ve basın emekçilerine özgür çalışma sahaları oluşturulması gerektiğini kaydetti.

“GAZETECİLER, DEMOKRASİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAMAKTADIR”
Başkan Engin, “Gazetecilik, zor şartlar altında yapılan önemli mesleklerden biridir. Fedakârlık ve sorumluluk ister. Toplumun sesi, kulağı, gözü ve aynası gazetecilerdir. Kamuoyunun haber alma hakkını sağlarken aynı zamandan denetim görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getiren gazeteciler, demokrasiye de büyük katkı sağlamaktadır. Yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları, tüm dünyadaki gelişmeler hakkında toplumun bilgilendirerek, yaşadığımız bilgi çağının daha verimli geçmesini, her bireyin bilgi ile donanmasını sağlamaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “’Basın ulusun ortak sesidir. Bir güç, bir okul, bir yol göstericidir’ sözleri ile basının önemini en güzel şekilde vurgulamıştır” dedi.

“11 BİN 157 GAZETECİ İŞSİZ”
Gazetecilerin işsizlik rakamlarına dikkat çeken Başkan Engin, sektör emekçilerinin maddi anlamda desteklenmeleri ve daha özgür çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasının önemine değindi.
“Çoğulcu, özgürlükçü ve demokratik hukuk devletinin gereklerine uygun olarak basın özgürlüğünü sağlamamız ve gazetecilerimize özgür çalışma alanları yaratmamız gerekiyor” diyen Başkan Engin, şu ifadeleri kullandı: “Basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer almamız Türkiye gibi demokratik bir ülkede olmaması gereken bir tablodur. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Temmuz 2019 istatistiklerine göre, 11 bin 157 gazeteci işsiz. 2019 yılında 59 gazeteciye toplam 200 yıl ceza verildi. Her yıl onlarcası haber takibinde saldırılara maruz kalıyor. Dolayısı ile gazetecilerin sadece işsizlik ve maddi sorunları değil, çeşitli sorunları bulunmaktadır. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, gazetecilerin daha rahat oldukları, görevleri dışında bir şey düşünmek zorunda kalmadıkları günler diliyorum” ifadelerini kullandı.

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.