AKINTIYA KARŞI KÜREK ÇEKEN İŞ DÜNYASI

AKINTIYA KARŞI KÜREK ÇEKEN İŞ DÜNYASI

 

Son yıllarda meydana gelen siyasal, sosyal, hukuksal ve ekonomik değişimlerden herkes gibi iş dünyası da nasibini almıştır. Özellikle siyasal istikrarsızlık ve demokrasinin inişli çıkışlı durumu iş insanlarını sürekli olarak kaygılandırmış, onları gergin ve stresli bir duruma sokmuştur. Teknelerini hedefledikleri kıyıya ulaştırmak için var gücüyle çalışan iş insanları bu krizler ve fırtınalar karşısında ayakta kalmaya çalışmakta ve neler yapabilecekleri konusunda sürekli istişareler yaparak; çözüm yolları aramaktadırlar. Kuşkusuz çözüm yolları konusunda karar mercilerindeki kişilerin de bu konudaki istişare sonuçlarına kulak vermesi gerekir. Bağlayıcılığı olmayan kararların tek başına bir anlam ifade etmeyeceği bilinir.

Yenidünya düzeninde yeniliklere dayalı küresel ekonomi dünyaya egemen olmuşken, sanayi ekonomisindeki kitlesel ve seri üretim yerini nitelikli ve katma değeri yüksek ürünlere bırakmış iken, ekonomide ortaya çıkan bu yeni durum üretim ilişkilerinin de yeniden düzenlemesini ortaya koymuşken, dünya dijital ekonomiye (bilgi ekonomisi) doğru giderken, okullarımızdaki eğitim; iş gücünün talep ettiği nitelikte değilken, gençlerin plansız ve programsız bir şekilde üniversitelere gönderilerek işsiz ordularına katılmaları sağlanırken,  bizim hala basit temel sistemlerle uğraşmamız,  biz iş insanlarını fırtınalara karşı korunmasız bırakmaktadır. Dünya ticaretinde ayakta durmak ve üretimlerini arttırmak isteyen ülkeler üretim tesislerine ‘korumacı’ yaklaşımlarla sahip çıkarken, bizler daha az destekle rekabet etmeye çalışıyoruz.

Bütün bu olumsuz tabloya rağmen ayakta durmak ve yoluna devam etmek isteyen iş dünyasının taleplerinden birkaçı şu şekildedir:

-İş insanları teknelerini kıyıya ulaştırmak için, siyasal, ekonomik ve hukuksal istikrar istiyor.

-Dolardaki tırmanışın son bulmasını, kullandığı hammaddeye erişimin bugün, yarın ve sonraki gün sorun olmayacağını, tarımsal ürünler ve sanayideki girdi fiyatlarının öngörülebilir olmasını ummaktadır.

-Yine akaryakıt fiyatlarının düşmesini, İş gücüne katılım yaşı gelmiş gençlerin daha nitelikli ve donanımlı olmasını istiyor.

-Genç işsizlerin sayının artmasını istemiyor. Onlara güzel bir gelecek yaratılmasını istiyor.

Son olarak teknelerinin alabora olmasını istemiyor.

 

Sibel İNANDI

MESİAD Genel Sekreteri

 

 

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.